fbpx

Talenten

Laatst aangepast: 14 juli 2021

We worden  allemaal geboren met talenten. Maar dat betekent niet dat je er ook daadwerkelijk iets mee doet. Heel wat mensen zijn zich immers niet bewust van hun talenten. Dat is heel normaal want talenten worden zichtbaar in die activiteiten die voor jou moeiteloos gaan en je energie opleveren.

Hierdoor zijn talenten vaak voor jou zeer evident en herken je ze dus ook niet als talenten of bijzonderheden. Dit omdat ze zo sterk ontwikkeld zijn en natuurlijke patronen in ons denken en handelen inspireren.

In tegenstelling tot bij  jezelf, merk je vaak wel talenten op bij anderen. Daardoor kom je soms tot het besluit dat anderen bijzondere dingen kunnen en jijzelf niet. Wees gerust dit is dus niet waar! Je bent je hoogst waarschijnlijk gewoon (nog) niet bewust van je talenten.

Vragen die je jezelf kan stellen om een talent te herkennen:

  • Waar krijg ik veel energie van?
  • Over welke onderwerpen of voor welke taken komen mensen naar mij?

Zoals al eerder aangegeven is het dus niet omdat je geboren bent met talenten dat je daar ook iets mee doet. Het is belangrijk een context te vinden die aansluit bij je motivatie en drijfveren, zodat je gedrag bij je talenten kan ontwikkelen.

Meestal benoemen we het talent in termen van gedrag: VB. Hij kan goed pianospelen. Strikt genomen is het gedrag niet het talent. Het talent gaat over, wat maakt dat iemand schittert in dit gedrag (pianospelen) en dat verschilt vaak van persoon tot persoon. Uitblinken in iets zoals bijvoorbeeld pianospelen, voetballen, leidinggeven, schrijven … is bij elk individu verbonden met andere combinaties van talenten.

Wat is dan het verschil tussen competenties en talenten?

Competenties beschrijven het gedrag dat van iemand verwacht wordt in een bepaalde context. Denk hierbij aan de competentiewoordenboeken in een bedrijf of het competentieprofiel van iemand voor een bepaalde functie.

Competentie is dus het observeerbare gedrag dat je stelt en talenten zijn dan het gedrag dat je stelt en waar je dan ook nog eens energie uit haalt.

Vragen die je jezelf kan stellen over een competentie om je talenten helder te krijgen.:

  • Gaat het vanzelf?
  • Haal ik er energie en voldoening uit?

Wanneer je positief op deze vragen antwoordt, gaat het niet alleen om een competentie, maar ook om een talent. Antwoord je negatief, dan gaat het uitsluitend over een competentie.

Dit onderscheid is erg belangrijk in loopbaanbegeleiding, loopbaanontwikkeling en carrièrekeuzes. Voor je het weet word je gepromoveerd omwille van je competenties die geen talenten zijn. En daar zal je uiteindelijk veel energie aan verliezen en niet gelukkiger van worden.

Weergaven: 39