fbpx

Enneagram Type 6: De Loyale Scepticus

Laatst aangepast: 14 juli 2021

Voorzichtigheid, verantwoordelijk, twijfelend, betrouwbaar en loyaal.

Drijfveren

In de eerste plaats wil je zekerheid en veiligheid door je netwerk, hoe klein of groot dit ook is. Je hebt bondgenoten nodig om te overleven want je wil niet alleen komen te staan. Je wil duidelijkheid aangezien je zelf een vat vol tegenstrijdigheden bent. Je voelt je graag beschermd door een betrouwbare autoriteitsfiguur. Vanuit je drijfveer naar betrouwbaarheid, test je alles en iedereen om te zien of deze je loyaliteit verdienen. Je hebt nood aan geruststelling, aanmoediging en positieve feedback van vrienden en geliefden. Je wil je veilig en zeker voelen, erbij horen en je aanpassen.

Hoe jaag je als type 6 anderen op de kast?

Je merkt op waar de tegenstrijdigheden zitten in een verhaal of gebeurtenissen. Bij anderen kan dit echter overkomen als overdreven doemdenken of paranoia. Anderen kunnen het gevoel krijgen dat je spoken ziet of te veel advocaat van de duivel speelt. De meest gehoorde klacht van anderen is dat je overbezorgd overkomt.

Wat kunnen we allemaal leren van type 6?

  • Veiligheid creëren voor de groep: gevaren opmerken en de waarheid testen
  • Kritisch denken: alle (mogelijke) problemen nauwgezet in kaart brengen
  • Voorbereid: als advocaat van de duivel op alles voorzien
  • Bewaken of de autoriteit niet misbruikt wordt en de groep mobiliseren indien nodig
  • Groepsbelangen laten primeren op de individuele belangen
  • Wederzijdse zorg: samen staan we sterk!
  • Loyaal en toegewijd offers brengen voor de groep

Wat heb je vooral te leren als type 6?

Belangrijkste pad is leren vertrouwen op je innerlijke leiding. Stop met te kijken naar derden om je beslissingen te nemen en volg je eigen innerlijke gids en intuïtie. Erken je eigen talenten en moed om je zelfvertrouwen te voeden. Je zal dan meer eenheid zien dan verschillen en makkelijker in actie komen.

Weergaven: 75