fbpx

Enneagram Type 9: De Aangepaste Bemiddelaar

Laatst aangepast: 14 juli 2021

Ontvankelijk, goedaardig, ondersteunend en conflict vermijdend. 

Drijfveren

Je wil in de eerste plaats innerlijke rust en de balans behouden. Je wil dat iedereen en alles rondom jou tevreden is zodat je zelf ook tevreden kan zijn. Je wil aangenaam in omgang zijn en waar mogelijk conflict vermijden. Je houdt van een eenvoudig en vredevol leven. Je wil de eenheid ervaren met alles en iedereen. Je wil niet in het middelpunt van de belangstelling staan maar wel gezien en gehoord worden zoals je bent. Je wil je ervan verzekeren dat je thuis kan genieten van wat je een comfortabel gevoel geeft. Je wil vreedzaam, relaxed, comfortabel en natuurlijk zijn.

Hoe jaag je als type 9 anderen op de kast?

Je ziet onmiddellijk de overeenkomsten en toont begrip voor alle meningen. Negatieve boodschappen wis je liever. Bij anderen kan dit echter overkomen als apathisch. Anderen kunnen ook het gevoel krijgen dat je geen eigen mening hebt. De meest gehoorde klacht van anderen is dat je afwezig overkomt.

Wat kunnen we allemaal leren van type 9?

  • Bemiddelen: focussen op punten van overeenkomst tussen alle betrokkenen
  • Luisteren en versmelten: intuïtief versmelten met anderen tijdens het luisteren
  • Go with the flow: ‘het is wat het is’, situatie accepteren zinder te willen sturen
  • Geduld en routine: grote tolerantie voor vaste patronen en door moeilijke situaties gaan
  • Neutraliteit: niet oordelen en anderen accepteren zoals ze zijn, open en receptief
  • Harmonie creëren rust en wederzijds begrip brengen in je omgeving

Wat heb je vooral te leren als type 9?

Realiseer je dat echte innerlijke rust en harmonie pas kan ontstaan als je ‘aanwezig’ bent. Pas wanneer je moeilijkheden onder ogen ziet en aanpakt door op korte termijn de rust te verstoren, kan je echte vrede vinden op lange termijn. Dan pas kom je in contact met je eigen hart en je passie en zie je jezelf niet langer over het hoofd.

Weergaven: 168