fbpx

Enneagram Type 3: De Competitieve Presteerder

Laatst aangepast: 14 juli 2021

Energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht. 

Drijfveren

Je wil in de eerste plaats een gevoel hebben waardevol te zijn. Je wil iets betekenen voor je geliefden en betekenisvolle anderen door in hun ogen succesvol te zijn. Je wil de beste zijn in wat je doet en een goede indruk maken terwijl je dit doet. Je wil uitblinken en bewonderd worden. Succes op zich is niets waard, je wil het applaus hiervoor alsof succes voor jou een ticket is om je plaats in de wereld te verdienen. Je wil door te presteren je recht verdienen om hier ‘te mogen zijn’. Je wil competent, efficiënt en dynamisch zijn.

Hoe jaag je als type 3 anderen op de kast?

Je merkt op wat de verwachtingen zijn van anderen en past je automatisch aan. Je wil ook erkend worden voor je successen. Bij anderen kan dit echter overkomen als meedraaien met de wind. Anderen kunnen het gevoel krijgen niet meer te weten wie je echt bent. De meest gehoorde klacht van anderen is dat je onecht overkomt.

Wat kunnen we allemaal leren van type 3?

  • Inspirerend: een team laten schitteren, enthousiasmeren
  • Doelgericht: competitief, willen winnen, focussen op doel
  • Public Relations: zichzelf en het bedrijf perfect verkopen, doelgericht netwerken
  • Efficiënt: snel veel werk verzetten én flexibel doelen bijstellen
  • Opportuniteiten en niches in de markt zien
  • Kameleon: met charme en aanpassingsvermogen anderen behagen
  • Energie: als een TGV met eindeloze energie zaken aanpakken

Wat heb je vooral te leren als type 3?

Realiseer je dat je jezelf te sterk identificeert met je prestaties. Je bent als mens oké zonder je successen. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf en zie onder ogen hoe je jezelf wegcijfert om succesvol te zijn in de ogen van anderen. Wat wil je zelf in je eigen hart? De innerlijke leegte waar je bang voor bent, is de plek waar je je ware zelf terugvindt. Vertraag en ga in de leegte.

Weergaven: 42