fbpx

Enneagram Type 4: De Intense Creatieveling

Laatst aangepast: 14 juli 2021

Gevoelig, warm en scherpzinnig, authentieke verbindingen.

Drijfveren

In de eerste plaats wil je je unieke sleutel vinden, dat wat jou speciaal maakt, anders dan de anderen. Daar hoop je je identiteit te vinden, wat je onderscheidt van je medemensen. Je bent op zoek naar diepgang, schoonheid, intimiteit en mysterie. Je wil gepassioneerd zijn en authentiek op je unieke manier. Je hebt de behoefte je gevoelens te uiten en daarop een reactie te krijgen waaruit blijkt dat de toehoorder je gevoelens erkent. Je bent artistiek en wil je creativiteit uitdrukken. Je wil bezield, intuïtief, origineel en uniek zijn.

Hoe jaag je als type 4 anderen op de kast?

Je merkt de kleinste verandering op in je emotionele staat en wil dit authentiek uiten. Bij anderen kan dit echter overkomen als te emotioneel en wispelturig. Anderen kunnen het gevoel krijgen op eierschalen te moeten lopen. De meest gehoorde klacht van anderen is dat je dramatisch overkomt.

Wat kunnen we allemaal leren van type 4

  • Zingeving: naar diepere betekenis zoeken en een bijdrage leveren aan een ideaal
  • Zin voor esthetiek: elegantie, veel oog voor schoonheid, stijlen smaak
  • Medelevend: anderen ondersteunen om door emotionele pijn te gaan
  • Creatief scheppen vanuit je unieke gevoelsleven
  • Intuïtie vanuit het hartcentrum benutten
  • Emotioneel intelligent: zeer fijngevoelig en het unieke in elk individu zien

Wat heb je vooral te leren als type 4?

Realiseer je dat jouw identiteit continu transformeert. Probeer er dus geen foto van te nemen en deze vast te houden. Ware identiteit vind je niet in het verleden en je emotionele pijn maar in het hier en nu. Je bent meer dan jouw emoties dus het is tijd om je identificatie hiermee los te laten. Dan vind je gemoedsrust en creëer je echte zingeving in je leven. Leef in het heden.

Weergaven: 99