fbpx

Feiten en fabels over coaching

Zijn coaches de moderne guru’s? Staan ze naast je in cheerleader uniform of zijn het eigenlijk psychotherapeuten? En mag iedereen zichzelf zomaar coach noemen? Over coaching gaan er wel degelijk een heleboel feiten en fabeltjes heen en weer. Ik help de grootste misverstanden graag uit de weg!

 

“Een coach doet aan expertise deling / consultancy”

FABEL

Een hardnekkige fabel die al langer de ronde doet is die van de belerende coach. Denk hierbij aan de coach die consultancy aanbiedt, geïnspireerd op zijn/haar jarenlange ervaring in een bepaald field of expertise. Deze positie vereist een onderlinge verhouding van leermeester en leerling, waarbij de coach de wijsheid in pacht heeft.

Niet dus!

Coaching gebeurt in werkelijkheid altijd vanuit het uitgangspunt van gelijkwaardigheid. Er wordt van uitgegaan dat de coachee alle antwoorden al in zich heeft, maar er alleen niet direct aan kan. De coach ondersteunt zodoende de coachee in zijn groeiproces om te zoeken naar deze antwoorden. Dit gebeurt niet door belerende momenten maar door oefeningen en denkkaders.

 

“Een coach is een therapeut”

FABEL

Het probleem met ook deze fabel is dat eveneens de functie van therapeut een bepaalde actieve/passieve verhouding verlangt van therapeut en cliënt. Een coach zal echter niet een diepgaande psycho- analyse uitvoeren. Daar zijn inderdaad andere mensen voor.

Een Coach geeft wél bruikbare tools aan, en streeft ernaar samen met de coachee doelgericht te werken naar een duurzame verandering.

 

“Een coach werkt co-creatief”

FEIT

Een coach zal altijd samen met een coachee naar een vooropgesteld doel werken.

Samen zullen er haalbare objectieven opgesteld worden en zal de coach de coachee aanzetten tot zelfverantwoordelijkheid. In die sfeer zal het dan ook mogelijk zijn om bewuste keuzes te maken, gegrond en in lijn met de waarden en talenten van de coachee.

 

“ Een Coach is pas gecertifieerd met het ACC/PCC/MCC-label”

FEIT

Een wildgroei aan coaches maakt het voor mensen soms moeilijk om de professionals van de rest te onderscheiden. Het label van het ICF geeft daarentegen wel de zekerheid dat je met een opgeleide en gecertificeerde coach te maken hebt. Het ICF reikt dan ook enkel certificaten uit aan coaches die een vereist niveau (ACC, PCC en MCC) door opleiding en ervaring moeten kunnen aantonen.

Dit label is dan ook een soort van kwaliteitskeurmerk voor coaches, en biedt mensen de garantie dat ze werken met een professional die bezit over de nodige kennis en basiscompetenties, zich continue bijschoolt en kan terugvallen op een breed en stevig netwerk van ervaren en geaccrediteerde coaches.

 

Is coaching iets voor jou?

Coaching is er voor iedereen die wil leren omgaan met de veranderingen die ze in het leven tegenkomen. Dit kan gaan van nieuw ouderschap, samenwonen met een nieuwe partner of van alleen wonen tot het goed voelen in een nieuwe job en de juiste balans vinden tussen relatie – werk – vrienden en vrije tijd. Sta je op een kruispunt of zoek je net een rustpunt? Samen bekijken we rustig de stand van zaken en werken doelgericht een stappenplan uit.

Is je interesse gewekt? Voel je ook die triggers die je het moeilijk maken om met veranderingen in je leven om te gaan? Neem gerust contact met me op voor meer info!