fbpx

Verjaardagen vieren, zin of onzin?

verjaardagJe verjaardag vieren met ballonnen, cadeautjes en taart eten in eigen gewicht? Ja, graag!

Hoe leuk en bekend dit ook in de oren klinkt, het is een typische westerse manier van vieren. Wist je dat er ook landen zijn waar ze er een andere manier van verjaardagen vieren op nahouden? Zin of onzin? En heeft al dat vieren wel zo zijn nut?

 

100 dagen

Waar de meeste kinderen een heel jaar staan te popelen om te verjaren, moeten ze daar in Korea helemaal niet zoveel geduld voor uitoefenen, althans niet het eerste levensjaar. In Korea wordt je eerste verjaardag namelijk al gevierd na 100 dagen! Deze traditie heet Beak-il, en ontstond omdat de meeste pasgeboren baby’s niet ouder werden dan 100 dagen. Eens deze kaap voorbij was, was er dus reden om te feesten! Op deze verjaardag/babyborrel krijgen de gasten rijstcakejes en wordt de god Samshin geërd. Ook hier zou het geluk brengen als minstens 100 gasten een cakeje eten. Gasten die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen dan ook hun rijstcakeje in de post verwachten.

 

15 en volwassen

Een van de belangrijkste en grooste feesten voor meisjes in Mexico is de quinceañera : de 15de verjaardag. Meisjes worden vanaf dan als jongvolwassene gezien, en geven graag uitbundige feesten die hun gelijken niet kennen. De jarige krijgt al vroeg een serenade in huis, om vervolgens naar een kerkelijke dienst te trekken. Hier zal ze, uitgedost in iets wat veel weg heeft van een bruidsjurk, de overgang maken met vrienden en vriendinnen als getuigen. De quinceañera is niet te verwarren met de Amerikaanse sweet 16!

 

Piñata

Nog iets dat overgevlogen komt uit Mexico, is het verjaardagsattribuut van de piñata. Tegenwoordig vind je deze in allerlei maten en kleuren, maar de oorspronkelijke vorm is een ster met 7 punten die volgens (Chinese!) traditie de geesten moest verjagen. De moderne piñata’s zijn echter gevuld met snoep, cadeautjes en confetti, welke eruit vallen als de jarige deze kapot slaat.

 

+1

In het oude Japan bestond vroeger een wel erg speciale telmethode voor het bepalen van verjaardagen. Baby’s werden namelijk meteen al 1 jaar wanneer ze geboren werden!

Ook werd iedereen samen een jaar ouder op de eerste dag van het nieuwe jaar. Baby’s die dus bijvoorbeeld geboren werden op 30 december werden twee dagen later meteen 2 jaar oud. In 1902 schafte men dit systeem af, wegens te veel verwarring, al gebruiken sommige ouderen deze telmethode nog altijd.

 

Allemaal samen

Ook in Vietnam viert iedereen zijn verjaardag op hetzelfde moment, namelijk tijdens het Tết Nguyên Đán – feest dat maar liefst drie dagen duurt. Dit feest viert de lente en de komst van het nieuwe jaar met vuurwerk en leeuwen-en drakendansen.

Kinderen krijgen als cadeautje geld in een rood zakje toegestopt nadat ze een wens voor hun voorouders hebben gedaan.

 

Het nut van verjaardagen & coaching

Ondanks deze kleine greep uit de verschillende manieren van vieren, zijn er toch een heleboel mensen die de zin van het vieren van een verjaardag niet inzien. We worden immers een dagje ouder, we kijken met heimwee terug naar de tijd die we achter ons laten, we betreden misschien een nieuwe levensfase, enz. Coaching kan je helpen je (kleine) successen, zoals een jaartje ouder worden, te vieren.

In deze snelle wereld gaat alles immers zo snel dat we soms vergeten stil te staan bij wat we allemaal al bereikt hebben. Denk maar aan opslag op het werk, gaan samen wonen met iemand, afstuderen, het vinden van een job, alleen gaan wonen,.. Al snel vinden we al deze dingen normaal en niet meer dan een logisch gevolg. Hebben we deze dingen nog niet bereikt zijn we immers gefaald/ een loser/ niet goed bezig en zetten we het “mooie” aan de kant.

Net daarom ben ik ervan overtuigd dat het vieren van een verjaardag uiterst belangrijk is. Omring je met de mensen die je graag ziet, doe de dingen die je fijn vindt en sta even stil bij al wat je al bereikt hebt. Dat mag gevierd worden!

 

Wil jij de dingen terug meer vieren? En door een andere bril naar een kruispunt in je leven kijken?

Aarzel dan niet en neem contact op. Dan onderzoeken we samen met welke thema’s wij aan de slag gaan.