fbpx

De 6 redenen waarom zoveel millennials te kampen hebben met een burn-out (& hoe dit te voorkomen)

Millennials & een burn-out. Deze twee termen staan tegenwoordig bijna onlosmakelijk in verbinding met elkaar, maar wat maakt nu precies dat millennials zo vatbaar zijn voor stress? 

Het is intussen geen verrassing meer dat millennials tegenwoordig steeds meer kampen met stress-gerelateerde klachten of burn-outs. Op sociale media wordt er heel wat aandacht aan dit thema gewijd. 

Ook de vele studies die rond dit thema worden gedaan, bewijzen de impact ervan. Deloitte bijvoorbeeld, publiceert jaarlijks een Global Millennial Survey dat de problematiek rond millennials behandelt. 

In dit blog artikel vertel ik je graag meer over de problematiek rond millennials en waarom ze zoveel te kampen hebben met een burn-out. 

Waarom hebben zoveel millennials te kampen hebben met een burn-out?

Reden 1: millennials willen het perfecte plaatje nastreven.  

Millennials zijn erin getraind om hun werkelijkheid en zichzelf in een prachtig daglicht te zetten. Ze posten voortdurend foto’s op sociale media en delen al hun fantastische ervaringen van de dag. 

Millennials vergelijken zich bovendien constant met hun leeftijdsgenoten op sociale media. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de druk om beter of knapper te zijn steeds groter wordt. 

Millennials willen graag het perfecte (online) plaatje nastreven, ook al is dat vaak pure schijn. Het perfecte plaatje bestaat namelijk niet. 

Bovendien is het ook zo dat millennials zijn opgegroeid met sociale media, terwijl dat bij de oudere generaties niet zo is. 

De opkomst van sociale media heeft verschillende deuren geopend, maar heeft er ook voor gezorgd dat dezelfde overtuigingen en meningen continu bekrachtigt worden. 

Hierdoor beginnen millennials vaak te geloven dat het leven pas de moeite waard is als je er een perfect plaatje van kan maken, want dat is althans wat ze ervaren op sociale media. 

impact sociale media

Uit een recent onderzoek van Deloitte bleek bovendien dat 64% van de ondervraagde millennials gelooft dat ze psychisch gezonder zouden zijn, indien ze minder op sociale media actief zouden zijn.  

Uit datzelfde onderzoek bleek dat 44% van de ondervraagde millennials angstig zou worden bij de gedachte dat ze voor lange tijd hun sociale media niet zouden mogen bekijken. 

We kunnen dus stellen dat millennials zich wel zeker bewust zijn van de impact van sociale media op hun psychische gezondheid, maar dat ze het langs de andere kant wel moeilijk vinden om ervan af te stappen. 

Reden 2: millennials hebben een (te) hoog verwachtingspatroon

Millennials zijn doorgaans opgegroeid in een beschermde omgeving waarin ze door hun ouders in alle omstandigheden werden toegejuicht. 

Ze kregen voortdurend te horen: je kan bereiken wat je wil, zolang je er maar je best voor doet.

De ouders van millennials – doorgaans generatie X of de babyboomgeneratie –  hebben ook alles in het werk gesteld om hen te behoeden van het ongeluk. 

Onder het motto; deelnemen is belangrijker dan winnen, kreeg bijvoorbeeld iedereen een medaille bij hun deelname aan een wedstrijd. Niet alleen de winnaars werden beloond, maar dus ook de verliezers. 

Hierdoor is het omgaan met tegenslagen steeds moeilijker geworden voor millennials, omdat ze er pas op latere leeftijd mee geconfronteerd worden. 

Bovendien zien millennials over het algemeen hun werk niet gewoon als één van de activiteiten in hun leven, maar als hun missie op aarde. 

Ze starten bijgevolg ambitieus aan hun carrière en hebben het plan om een wezenlijk verschil te maken in de job dat ze uitoefenen. 

In tijden van een economische crisis, is dit wel even een desillusie. De arbeidsmarkt betreden is niet altijd rozengeur en maneschijn. 

Wat millennials vroeger hoorden van mama en papa, blijkt niet helemaal waar te zijn. Ze kunnen niet zomaar alles bereiken wat ze willen en al helemaal niet op het tempo dat ze willen. 

Daarbovenop worden millennials ook nog eens geconfronteerd met de werkervaring paradox; je vindt nergens werk omdat je geen ervaring hebt, maar je kunt geen ervaring opdoen omdat je nergens werk vindt. 

Het is voor millennials moeilijk om dit niet te zien als een persoonlijk falen, aangezien hen werd verteld dat ze alles konden bereiken.  

Reden 3: millennials weten niet hoe om te gaan met een veelheid aan prikkels 

Millennials zijn de eerste generatie die vanaf jonge leeftijd gebruik kon maken van informatietechnologie. 

Ze hebben de opkomst van het internet in hun vormende jaren van dichtbij meegemaakt. Hierdoor zijn het stuk voor stuk digital natives. 

Een digital native is een persoon die is opgegroeid met de informatietechnologie van het digitale tijdperk.

Dit in tegenstelling tot een digitale immigrant, die pas als volwassene met digitale systemen heeft leren omgaan.

De ouders van millennials bijvoorbeeld, zijn een levendig voorbeeld van digitale immigranten. Deze generatie weet dus evenmin hoe om te gaan met deze overload een informatie prikkels

prikkels sociale media

Het probleem is voornamelijk dat millennials geen rolmodellen voor handen hebben waar ze zich aan kunnen staven. Het is namelijk de eerste generatie die is opgegroeid met zulke geavanceerde digitale mogelijkheden. 

Dit maakt dat millennials niet weten hoe om te gaan met deze veelheid aan (digitale) prikkels. In feite zijn millennials een pilot experiment voor de komende generatie aan digital natives 

Leuk weetje: anno 2019 worden we op één week geconfronteerd met meer informatie dan iemand in de 19e eeuw in zijn hele leven mee geconfronteerd werd. 

Reden 4: millennials hebben te maken met een keuzeparadox 

Er zijn steeds meer en meer keuzes waartussen millennials kunnen kiezen. 

Bestemmingen van over de hele wereld zijn beschikbaar om naartoe te reizen & op de hoek van de straat heeft het koffiehuis meer dan 10 verschillende soorten koffie. 

Door een overdaad aan keuzes, wordt het maken van een keuze vaak als moeilijk en behoorlijk vervelend gevonden.  

keuzeparadox

Vroeger waren deze keuzes beperkter. Het leven was meer simpel. Hierdoor was de stress om de juiste keuze te maken ook minder groot. 

Millennials daarentegen, hebben tegenwoordig de keuze uit honderd verschillende zaken en vinden het hierdoor steeds moeilijker om de juiste keuze te maken. 

Statistisch gezien, is dit eigenlijk heel logisch; vroeger had je 1 op 3 kans om de juiste keuze te maken. Tegenwoordig is die kans geslonken naar 1 op 100. 

Voel je de druk? Het lijkt wel alsof je de lotto moet winnen om de juiste keuze te maken. 

Reden 5: millennials zitten met hun gedachten voortdurend in de toekomst 

Millennials zitten met hun gedachten voortdurend in de toekomst en plannen alles van tevoren uit. Waarom? Ze willen namelijk alles uit het leven halen. Enkel dan kun je het – fictieve – perfecte plaatje nastreven. 

toekomstvisie

Doordat millennials voortdurend bezig zijn met wat moet komen, zien ze niet meer wat er nu al is. Millennials leven niet in het nu, maar in de toekomst. 

Hierdoor krijgen millennials een leeg gevoel over het algemene leven en stellen ze de zin van het leven voortdurend in vraag. 

Reden 6: millennials hebben vaak te maken met ‘een eerste keer’

Het is nu eenmaal ook zo dat millennials momenteel in een levensfase zitten waar ze de meeste zaken voor een eerste keer doen. 

Denk bijvoorbeeld aan een huis kopen, alleen wonen, een vaste partner kiezen of een eerste job. Dit zijn grote en ingrijpende veranderingen en brengen de nodige stress met zich mee. 

Hoe kun je als millennial een burn-out voorkomen? 

Tip #1

Probeer meer in het hier en nu te leven. Dit kan je doen door rust, regelmaat en vaste rituelen in te plannen. Op die manier maak je je hoofd leeg en is er meer ruimte om te genieten van het moment. 

plannen en regelmaat

Onder regelmaat versta ik bijvoorbeeld een vaste weekplanning; elke zondag is frietjesdag, je staat elke dag op hetzelfde uur op en je plant huishoudelijke taken één keer in de week in. 

Onder rituelen versta ik dan bijvoorbeeld weer het lezen van een boek voor het slapengaan, je GSM niet mee naar bed nemen of een half uur mediteren ‘s morgens of ‘s avonds na je werk. 

Tip #2

Vraag je af wat je allemaal al wél hebt en focus niet op hetgeen je niet hebt. Je zou weleens kunnen verschieten van het feit hoe succesvol je eigenlijk al bent. 

Tip #3

Erken en benoem voor jezelf en anderen dat het allemaal best spannend is. Misschien komt hulp dan wel uit onverwachte hoek. 

Tip #4

Gebruik je lichaam als ijkpunt. Je lichaam is eigenlijk je beste vriend als je er naar luistert. Heel vaak stuurt je lichaam signalen dat je over je grenzen gaat. Het is echter dan wel de kunst om er ook naar te luisteren en geen pijnstiller te nemen en gewoon verder te gaan. 

meditatie

Tip #5

Sluit je op regelmatige basis eens af van prikkels. Dit kan zowel op het werk als thuis: 

  • Op het werk: check je mailbox op vaste tijdstippen en laat je voor de rest niet afleiden. Neem oordopjes mee, zodat je jezelf kan afsluiten van externe geluiden of zet de radio eens een uurtje uit. 
  • Thuis: lees een boek, speel een gezelschapsspel of lees de krant eens. Kortom: zonder jezelf af van alle mogelijke digitale media en ga eens even back to basics. 

Tip #6

Laat je niet vangen door de keuzeparadox. Maak voor jezelf na enig zelfonderzoek een selectie van een drietal opties en kies er één van. Indien deze dan toch niet de goede blijkt te zijn, heb je nog twee andere opties waar je op kan terugvallen. 

Zit je nog met vragen? 

Zit je nog met vragen of opmerkingen? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren. Ik beantwoord ze met plezier. 

Interesse in een gratis kennismakingsgesprek? Ik help je graag op weg. Hier hangt geen enkele verplichting aan vast!