fbpx

De 4 verschillende kleuren van Insights Discovery en wat ze betekenen (+valkuilen)

Insights Discovery is een zeer toegankelijk instrument om mensen meer inzicht te geven in hun eigen functioneren. 

De tool peilt naar hoe jij je het liefst gedraagt in een professionele context en waar jouw persoonlijke voorkeuren liggen op gebied van denk- en werkwijze & manier van communiceren.  

De theorie is gebaseerd op het werk van Carl G. Jung.  Sommige Sceptici zullen aangeven dat deze theorie niet volledig wetenschappelijk onderbouwd is. 

De essentie van deze tool is dan ook niet om de precieze waarheid te prediken. De Insights Discovery techniek is zoals psychologie zelf, geen exacte wetenschap. 

De essentie van deze tool is wél om mensen meer inzicht te geven in hun eigen voorkeuren in gedrag en het effect van deze voorkeuren op anderen. 

Ik geloof er sterk in dat zulke inzichten leiden tot meer mildheid en begrip tegenover elkaar, wat dan weer resulteert in een performantere samenwerking. 

Dan luidt nu de hamvraag die centraal staat in dit blog artikel: wat betekenen deze verschillende kleuren, eigenlijk? 

Voordat ik je meer uitleg geef over de verschillende kleuren en wat ze betekenen, wil ik graag een belangrijk aspect benoemen; elke persoonlijkheid bestaat uit een mix van alle vier de kleuren. 

De combinatie van deze kleuren geeft dan als resultaat je unieke persoonlijkheid. Het is dus niet zo dat je jouw persoonlijkheid letterlijk kan indelen in hokjes. Het is wel zo dat je als persoon vaak meer affiniteit hebt met een bepaalde kleur dan met een andere.

Het kan dus voorvallen dat je iemand tegenkomt die een voorkeur heeft voor een andere kleur dan jij, wat kan leiden tot onenigheden en conflicten. 

Twee tegengestelde kleuren en aldus persoonlijkheden kunnen dus logischerwijs soms wel eens botsen. 

Hoe kan Insights Discovery je helpen samenwerken en communiceren met anderen? 

Vooraleer ik verder ga met het uitleggen van de verschillende kleuren en hun betekenis, kaart ik graag nog even het nut van Insights Discovery aan. 

Door meer inzicht te krijgen in de vier kleuren van Insights Discovery krijg je in eerste instantie meer besef van je persoonlijke voorkeuren.

Hierdoor wordt het meer helder waarom bepaalde personen je minder liggen en andersom. Daarnaast kan je vanuit deze mildheid meer toenadering zoeken tot anderen, wat sterke samenwerkingen bevordert. 

Zo kun je bijvoorbeeld meer aandacht geven aan data en feiten over een bepaald onderwerp, als je weet dat dit belangrijk is voor iemand. 

Kleur 1: Helder Blauw 

Je bent eerder introvert en wil graag de wereld om je heen leren kennen en begrijpen. Je denkt graag na voordat je handelt en behoudt een afstandelijk en objectief standpunt. 

Je hecht veel waarde aan onafhankelijkheid, rede en analyse. Je geeft de voorkeur aan schriftelijke communicatie, opdat zaken helder en nauwkeurig blijven.

Drijfveren

Je wil zoveel mogelijk zaken begrijpen en van hieruit bouwen aan expertise. Je neemt graag zo objectief mogelijk een besluit op basis van feitelijke gegevens en wil de dingen juist doen. 

Angsten

Abrupte veranderingen brengen je van slag. Je hebt snel schrik om het overzicht te verliezen & je vindt het maar niets om bijvoorbeeld onvoorbereid een presentatie te geven. 

Sterktes 

Je handelt nauwkeurig, analytisch en objectief. Je gaat voorzichtig en gedetailleerd te werk. 

Valkuilen 

Blauw kan zich vastbijten in een probleem, waardoor hij/zij het risico loopt om verstrikt te geraken in details. Je kan bovendien koel en afstandelijk overkomen. Tenslotte kan je minder goed omgaan met de plotse stemmingswisselingen van anderen, omdat deze volgens jou niet logisch zijn. 

Kleur 2: Vurig Rood

Rood staat voor extravert en energiek. Je bent actiegericht en altijd in beweging. Je bent positief ingesteld, assertief en gaat uit van wat voor jou realistisch is. 

Je gaat recht op je doel af en richt je op resultaten en doelstellingen. Rood is sterk gericht op het sturen en beheersen van situaties. Dit blijkt ook uit de directe manier waarop je met anderen communiceert en omgaat. 

Drijfveren

Je wil op een snelle manier resultaten halen en hebt situaties graag onder controle. Je hebt een sterk (vurig) karakter en blinkt graag uit als een professionele en harde werker. 

Angsten

Je hebt schrik om verstrikt te geraken in een eindeloos debat. Rood heeft nood aan uitdagingen om hun strijdlustigheid te voeden. Een reële angst is dan ook dat je als rood geen uitdaging meer vindt in wat je doet. 

Sterktes 

Rood staat positief in het leven, neemt initiatief & heeft het hart op de tong. Je bent doelgericht en vastberaden om dit doel te bereiken en hier heel hard voor te  werken. 

Valkuilen 

Een overwegend rode persoonlijkheid kan drammerig & dominant overkomen. Let er op dat je niet te hoge eisen stelt aan anderen en probeer meer rekening te houden met hun gevoelens. 

Kleur 3: Zacht Groen

Groen is eerder introvert en richt zich op persoonlijke waarden en diepgang in relaties. 

Groen wil dat anderen op hem of haar kunnen vertrouwen. 

Je zet je in voor zaken die belangrijk voor je zijn en doet dit met een rustige vastberadenheid en vasthoudendheid. 

Je geeft de voorkeur aan gelijkwaardige relaties waarin iedereen tot zijn recht komt. Je streeft naar onderling begrip. Dit komt overigens sterk naar voor in je persoonlijke stijl. 

Drijfveren

Je streeft naar gelijkwaardigheid en behandelt bijgevolg iedereen gelijk voor de wet. Overwegend groene persoonlijkheden zijn relatiegericht en loyaal. 

Angsten

Wanorde of een gebrek aan richting brengen je van slag. Bovendien heb je een hekel aan politieke spelletjes. Tenslotte heb je schrik dat men alleen maar oog heeft voor resultaten en minder voor de mens achter deze resultaten. 

Sterktes

Groen staat voor diplomatisch, loyaal & geduldig. Je wil iedereen een stem geven en hebt oog voor alle individuen binnen een groep. 

Valkuilen 

Groen heeft de neiging om toegeeflijk en tolerant te zijn, waardoor hij/zij zich snel kan verliezen door goed te willen doen voor anderen. Je kan behoorlijk vasthoudend, volhardend en koppig zijn bij wijzigende situaties. 

Kleur 4: Stralend Geel

Geel is eerder extravert, enthousiast en vriendelijk. Gezelligheid is belangrijk voor jou en je wil graag dat iedereen op een goede manier met elkaar overweg kan. 

Je geniet van het gezelschap van anderen en vindt dat het leven leuk hoort te zijn. Je hebt een zekere overtuigingskracht en benadert anderen op een positieve en gelijkwaardige manier.

Drijfveren

Je voornaamste drijfveer is om plezier te vinden in de dingen die je doet. Je vindt het leuk om bezig te zijn met het ontdekken en creëren van nieuwe dingen.

Angsten 

Repetitief werk schrikt je af. Geel verdiept zich bovendien niet graag in details. Je hecht veel belang aan sociale acceptatie en eigenwaarde. Het verlies van deze twee schrikt je bijgevolg dan ook af. 

Sterktes

Je bent spontaan, enthousiast en bedaart de gemoederen door middel van humor op lastige momenten. Je blijft steeds positief en blijft geloven in een oplossing. 

Valkuilen 

Geel heeft de neiging impulsief te reageren, waardoor hij/zij zijn/haar mond wel eens voorbij durft te spreken. Je bent minder consequent, waardoor je soms chaotisch en overhaast te werk gaat. Geel kan als druk en vermoeiend ervaren worden. 

Zit je nog met vragen? 

Zit je nog met vragen of opmerkingen? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren. Ik beantwoord ze met plezier. 

Interesse in een gratis kennismakingsgesprek? Ik help je graag op weg. Hier hangt geen enkele verplichting aan vast!