fbpx

Hoe herken je een burn out in 2020? Dit zijn de 8 alarmsignalen

Over het begrip burn out werd inmiddels al veel geschreven. Sommigen vinden het aanstellerij, terwijl anderen die het zelf hebben ervaren wel beter weten.

Er blijft echter dikwijls onduidelijkheid bestaan over wat een burn out nu precies is en hoe een burn out te herkennen valt bij jezelf of bij anderen.

Vooraleer ik dit onderwerp verder belicht, wil ik graag duidelijk maken dat ik geen psycholoog of dokter ben. Het is dus ook niet mijn bevoegdheid of expertise om een helder, diagnostisch beeld te schetsen van een burn out. 

Wat ik wél kan, is vanuit een persoonlijke en professionele ervaring enkele veel voorkomende signalen toelichten voorafgaand aan een burn-out. Op die manier kun je een burn out op tijd herkennen en voorkom je aldus erger. 

Wat is een burn out?

Vooraleer ik enkele alarmsignalen toelicht, wil ik je graag eerst wat meer vertellen over wat een burn out voor mij betekent. 

Ik baseer me hiervoor op de definitie van Nienke Thurlings, die op haar 24ste zélf te kampen kreeg met een burn out. Ze licht op een makkelijke en laagdrempelige manier het begrip toe.

Nienke is bovendien oprichtster van de website Jong Burn-out en schreef een gelijknamig boek over het onderwerp.

“Een burn-out is de totale overbelasting van je systeem, met extreme uitputting tot gevolg. Die uitputting is zowel geestelijk als lichamelijk te merken en kan je vaststellen door verschillende signalen. 

Zo raakt je concentratievermogen, geheugen, immuunsysteem, zenuwstelsel en hormoonbalans verstoord door de overbelasting. 

Dit kunnen we vaak vaststellen doordat je last krijgt van allerlei lichamelijke kwaaltjes, zoals aanhoudende spier-, rug- of hoofdpijn, slecht slapen, hartkloppingen, darmklachten, regelmatig plotseling zweten of een koortsblaas die maar niet weggaat.” 

Een burn out begint volgens Nienke vaak met onschuldige klachten, zoals regelmatige hoofdpijn of vermoeidheid.

Je denkt dat deze klachten kunnen verholpen worden door wat vroeger in bed te kruipen of door een pijnstiller te nemen, maar niets is minder waar. 

Je bestrijdt dan wel de symptomen, maar je pakt de oorzaak niet aan. Zulke maatregelen bieden dan ook geen constructieve oplossing op lange termijn indien je te maken hebt met een burn out. 

Dit betekent natuurlijk niet dat iedereen die last heeft van hoofdpijn per definitie te kampen heeft met een burn out. Het is wél een boodschap van je lichaam dat er iets mis is. 

Houdt dit echter gedurende een lange tijd aan en gaat je hoofdpijn gekampt met enkele andere kenmerkende symptomen zoals ik die in de volgende alinea zal beschrijven, bestaat de kans dat de diagnose van een burn out zo veraf nog niet is.

De 8 alarmsignalen van een burn out

#1 Fysieke vermoeidheid

Je hebt het gevoel dat je behoorlijk veel slaapt, maar dat alles wat je onderneemt eigenlijk te veel energie vraagt. Je bent snel buiten adem en zit voortdurend met een opgejaagd gevoel. 

#2 Slecht slapen

Je raakt moeilijk in slaap of wordt in vergelijking met vroeger vaker wakker ‘s nachts. Wanneer je geen slaap kan vatten, begin je een to-do lijst in je hoofd af te gaan van alles wat je nog moet doen. Je ligt ‘s nachts uren wakker en piekert over alle zaken die niet helemaal lopen zoals je het in feite zou willen. 

#3 Geheugen -en concentratie problemen 

Je merkt een verminderde concentratie en focus op het werk op. Je bent snel afgeleid en kan maar moeilijk onthouden wat er in het verleden gezegd is geweest. Je hebt een gevoel van chaos. 

#4 Overprikkeling

Je bent steeds gevoeliger voor geluid, licht & geuren. Je kunt deze steeds minder goed op afstand houden, waardoor je soms volledig uit het lood geslagen wordt. 

Wanneer er plots een onverwacht geluid aanwezig is, duurt het ook veel langer om je terug te kunnen concentreren op de taak waar je mee bezig was. 

#5 Heftige emotionele reacties

Je reageert steeds heftiger op gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Het gaat hier over situaties waar je vroeger veel minder hevig op reageerde. Je kunt bepaalde zaken precies minder of helemaal niet meer relativeren. 

#6 Slechte eetgewoontes

Vroeger vond je het belangrijk om gezond te eten en gebalanceerd te leven. Momenteel vraagt dit te veel moeite. 

Je voorkeur gaat tegenwoordig eerder uit naar een snelle – vaak ongezonde – hap. 

Hierdoor zit je met een onverzadigd gevoel met als resultaat een overdaad aan tussendoortjes. Je dagelijkse portie vitamines, water en vezels blijven achterwege. 

#7 Minder goed presteren 

Je maakt steeds meer fouten dan voorheen. Je werkt minder nauwkeurig en zelfs wanneer je alles controleert, zie je fouten over het hoofd. Je krijgt het gevoel dat de huidige job die je doet eigenlijk niets meer voor jou is, omdat je prestaties uit blijven. 

#8 Fysieke klachten

Je hebt voortdurend last van een aanhoudende verkoudheid, rugpijn of hoofdpijn. Je probeert bij te slapen, maar merkt dat dit niet voldoende is. Bij de minste inspanning word je opnieuw ziek.

Besluit 

Een burn out is een optelsom van meerdere signalen. 

Zoals al aangegeven zijn al deze signalen afzonderlijk voor een korte periode niet al te zorgwekkend. Bijna iedereen kampt wel eens met een stressvolle periode. 

Het is echter wel belangrijk dat wanneer deze signalen langdurig aanwezig zijn, je best contact opneemt met een externe partner; bij voorkeur je huisarts. 

Een huisarts kan je verder onderzoeken en een onderbouwde diagnose stellen. Wanneer je huisarts je vervolgens aanraadt om met iemand te gaan praten, kan coaching nuttig zijn. 

Coaching is echter alleen nuttig wanneer je nog niet volledig in een burn out bent beland. Indien dit wel zo is, is het belangrijker om eerst andere zaken – zoals bijslapen – op orde te stellen. 

Bij de preventie van een burn out kan coaching dus wél helpen. Je beschikt op dat moment nog over voldoende veerkracht en motivatie om zaken te ondernemen en je leven een andere wending te geven. 

Ook de re-integratie na een burn out kan vakkundig begeleid worden door middel van coaching.

Zit je nog met vragen of opmerkingen over een burn out? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren. Ik beantwoord ze met plezier. 

Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Ik help je graag op weg. Hier hangt geen enkele verplichting aan vast!