fbpx

job hopping

Hoe houd ik als werkgever een millennial langer dan 5 jaar bij mij?

Als millennial-bashing al een ding is, is er toch zeker één veelvuldig gehoorde kritiek die blijft terugkomen. Millennials zouden door een te brede waaier aan keuzes en opties wat rondfladderen op de ardbeidsmarkt, een beetje van alles willen proeven, en niet willen of kunnen blijven in één bedrijf. Gaat het hier werkelijk om een korte aandachtsboog van young potentials en keuzestress par excellence? Of wordt het tijd dat ook werkgevers eens in eigen boezem kijken?

C-Level

Dat de arbeidspopulatie stilletjes vergrijst is inderdaad een feit, en dat er daarom een sterke focus ligt op het begeleiden en coachen van deze doelgroep is een goede zaak. Promoties en verschuivingen zijn effectief een logisch onderdeel van de loopbaan voor de high level generatie binnen organisaties en worden terecht gezien als de solide basis binnen bedrijven en in zekere zin een safe bet. Zij zijn immers de gevestigde CEO’s of kaderleden van de niet-zo-verre-toekomst en met de juiste coaching zullen zij op het juiste moment op de juiste plaats zitten en zo de organisatie naar een hoger niveau tillen. Alle ogen dan maar gericht op C-Level?

Young potentials

De nieuwe aankomende en steeds groeiende groep op de arbeidsmarkt is echter eveneens niet te onderschatten. Millennials willen effectief van verschillende ervaringen genieten maar zijn bovenal leergierig : als een job hen niet meer uitdaagt, pakken ze hun biezen.

Een vreemde insteek misschien voor andere werkende generaties zoals de babyboomers waar een job vooral financiële stabiliteit en zekerheid belichaamt. Maar, it’s a generational thing, daar kunnen we niet omheen. Dus waarom niet naar een oplossing zoeken om dat jong aanstormend talent geboeid te houden en hier als organisatie vanuit te kunnen leren, groeien en bloeien?

Coaching

Bedrijven lezen het, weten het : de jeugd is de toekomst. Tegelijk is het ook een moeilijke balans tussen het correct oriënteren van de gevestigde orde, en het begeleiden van de nieuwelingen. Als je als bedrijf echter effectief in jouw young potentials gelooft, is er maar een weg. De weg van coaching!

Coaching wil zo jonge mensen steunen vanaf het moment ze over de mat komen gerold door te luisteren naar hun verzuchtingen. Wat zijn hun verwachtingen, hoe zien ze hun loopbaan, wat hopen ze te leren en te bereiken? Vervolgens is het essentieel hen te begeleiden op hun groeipad binnen de organisatie. Hadden ze andere verwachtingen, is hun interesse op een ander veld gewekt, waar zien ze kansen en zijn ze tevreden? Het is een kwestie van de vinger aan de pols te houden én de vinger op de wonde te kunnen leggen tegelijkertijd. Dat zal je als werkgever kracht geven, welke je werknemers zullen appreciëren en wat hen op hun beurt zal bekrachtigen. Op die manier kan er gezamenlijk met millennials gewerkt worden aan een gemeenschappelijk doel. Een florerende organisatie met gelukkige werknemers die op de top van hun kunnen zitten, het is echt geen utopie!

Ook benieuwd naar wat coaching voor jou als young potential op de arbeidsmarkt of in een organisatie kan betekenen? Is je interesse als werkgever gewekt om te investeren in of het begeleiden van jonge starters?
Neem gerust contact op via www.dominocoaching.be en wij bekijken graag wat we voor jou doen!